Son yıllarda Türkiye'de enflasyon, ekonomi gündeminin merkezinde yer alan önemli bir mesele olarak dikkat çekmektedir. Fiyatlardaki hızlı artış, ekonomik belirsizlik ve satın alma gücünün erozyonu, birçok sektörde derin etkiler yaratmıştır. Peki, enflasyon neden kalıcı bir sorun haline gelmiş durumda? Bu sorunun arkasındaki yapısal faktörler neler? Dünyada enflasyon ile mücadele nasıl yürütülüyor ve Türkiye'de neler yapılmalı?
Bu eğitimde, finans ve ekonomi dünyasının saygın isimlerinden Caner Özdurak rehberliğinde, Türkiye'deki enflasyonun nedenleri derinlemesine incelenecektir. Ekonomi politikaları, dışsal etkiler, arz-talep dengesizlikleri ve kur dalgalanmaları gibi faktörler çerçevesinde, enflasyonun nasıl sürdürülebilir hale geldiği ele alınacak ve çözüm yolları üzerine tartışılacaktır.
Caner Özdurak’ın ekonomiye dair geniş bilgi birikimiyle, güncel veriler ışığında Türkiye ekonomisindeki bu temel sorunu daha iyi anlamak ve kavramak isteyen katılımcılarımız için son derece faydalı bir eğitim olacağına inanıyoruz.
#not_eklendi#2019-2023 dönemi hizmet sektörü enflasyonu, temel malları trendi, mal enflasyonu trendinden ayrışan hizmet ve otel gibi enflasyon sayıları genel trendden ayrışmış. Orta gelir basamağının ayrıştığı ve toplumun gelir dağılımında iki ayrı uca meylettiğini görüyoruz. En yüksek 20%, 50% harcamayı yapıyor, en düşük 20% harcamanın 5%'ini yapıyor.
#not_eklendi#Düşük gelir grubunda 2019’dan tüketim harcamalarında bu yana gıda, ulaşım ve barınma yukarı trendi taşıyan metriklerden. Kültür, eğlence gibi girdiler neredeyse bitiş noktasında görünüyor. Üst gelir grubunda 2019 tüketim miktarlarına kıyasla gıdada neredeyse 2 kat, konut, iletişim ve ulaşımda ciddi bir artış var. Bu durum, enflasyonu kırmak için “kimin” talebinin kırılması gerekiyor sorusunu getiriyor. Can alıcı noktalardan birisi, en yüksek gelirli grup, en düşük gelirliye kıyasla eğitimde 42 kat, kültürde 18 kat daha fazla harcama yapmış. Enflasyonla mücadele için talebin kırılması gerektiğinde hemfikir olunursa, hangi kesimin talebinin kırılması gerektiğine karar verilmesi gerekiyor.