Türkiye'de Tütün Ekonomisi | Doç. Dr. Sıdıka Başçı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyelerinden, hesaplamalı sosyal bilimci Sıdıka Hoca'yı huzurlarınıza sunmaktan onur duyarız.

Ses yankılı geliyor

Sesin yankılı gelmesinin sebebi sanırsam hocamızın bağlantısıyla ilgili olabilir. Zamanla düzelecektir. Sizler de internet erişiminin daha iyi olduğu bir yere geçmeyi deneyebilirsiniz. :slight_smile:

#not_eklendi#Tütün Ekonomisi:

1. Tarihi: 1870’lerde Osmanlı’ya denizcilik faaliyetleriyle geliyor. Cumhuriyet döneminde ise tütünün ise Osmanlı’da olan reji kaldırılarak düzenlemeler geliyor. Bu düzenlemeler tarımsal ve sigara üretim gibi alnları içeriyor. 1994’te yabancı tütün ülkeye giriş yapıyor. Sigara tüketiminde 1963’te toplu taşımalarda tamamen tütün tüketimi yasaklanıyor. 1990’larda Özal döneminde bu konuda tekrar düzenleme geliyor. 2000’lerde ise lokanta, kafe gibi mekanlara düzenlemeler getirildi. Sürücülerin de sigara içmesi yasaklandı

#not_eklendi#2) Tütün Üretimi:
Tütün ekonomisinnde ithalatın artmasıyla ve yerli üretim teşfiğinin ortadan kalkmasıyla tarımda cazip bir ürün olmaktan çıktı. Türkiye’de vergilerin yüksek olmasıyla sigara kullanım alışkanlıkları özellike 2019-2020 yıllarıyla beraber değişmeye başladı. Bu durum 2018’den 2023’e giderken neredeyse üç katına çıkmıştır. Makaron ile tütün sarma ise beş katına çıkmıştır. Yasadışı tütün üretimi ise 2020-2023 arasında ciddi artışlar gözlemlenmektedir. Romanya’da yasadışı üretimi tespit etmek adına çöpleri karıştırdıklarını belirtmişlerdir. Fakat Türkiye’de ise veri seti zor elde edildiği için güvenilirliği sorgula

#not_eklendi#3) Talep:
15 yaş üzeri için 1963-2023 tütün kullanımı kendi içerisinde azalmaya gitmiştir. Türkiye tütün tüketimi konusunda Meksika’nın altında kalmıştır. Genelde eğitimli kadınlarda sigara tüketiminin arttığı gözlemlenmiştir. Türkiye’de Elektronik sigara kullanımının yasak olmasına rağmen genellikle yurtdışından vatandaşların getirmesiyle tüketiliyor. Eloktronik sigaranın yasallığı hakkında tartışmalar devam etmektedir.

#not_eklendi#4) Tütün Hakkında Yasal Düzenlemeler: Özellikle yasadışı sigara girişi ülkemizin Doğu ve Güney Doğu bölgesinden gelmektedir.

Merhabalar